ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ

Ποιοι είναι οι ραδιοερασιτέχνες

Επειδή στη χώρα μας η λέξη “ραδιοερασιτέχνης” χρησιμοποιείται από πολλούς λαθεμένα, από άγνοια ή σκόπιμα, διευκρινίζουμε ότι ο όρος είναι διεθνώς καθιερωμένος (Radio Amateur, Radioamateur, Amateurfunker) και σημαίνει σύμφωνα με την επικρατούσα διεθνή ορολογία “΄Άτομο, που έχει αποδείξει με εξετάσεις τις γνώσεις και την ικανότητά του στον χειρισμό συσκευών ασυρμάτου και έχει επίσημη άδεια της πολιτείας για κατοχή και λειτουργία αυτών των σταθμών.”

Οι ραδιοερασιτέχνες, σε μεγάλο ποσοστό, δεν έχουν άμεση επαγγελματική σχέση με τις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά, αλλά προέρχονται από ποικίλα επαγγέλματα. Η ίδια ποικιλία ισχύει και για την ηλικία, το φύλο, τη μόρφωση, την οικονομική δυνατότητα, την εθνικότητα, τη φυλή κλπ. Κοινός παρονομαστής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι η αγάπη τους για της τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά.

Οι ραδιοερασιτέχνες εκτός από τον πειραματισμό, τη μελέτη, την έρευνα, την αυτοεκπαίδευση που κάνουν, με τις επαφές που πραγματοποιούν στα ερτζιανά με άλλους συναδέλφους τους, από τη μια ως την άλλη άκρη της υδρογείου, προωθούν τη διεθνή φιλία και συμβάλλουν, στο μέτρο που τους αφορά, στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών.Πέρα όμως από αυτά προσφέρουν και πολύτιμες υπηρεσίες με τις Ομάδες ΄Έκτακτης Ανάγκης σε περιπτώσεις που τα κρατικά μέσα επικοινωνίας δεν επαρκούν ή έχουν αχρηστευθεί (θεομηνίες, φωτιές κλπ.).

Η δραστηριότητα των Ομάδων ΄Έκτακτης Ανάγκης που δημιουργήθηκαν το 1980, περιλαμβάνει διαβίβαση επειγόντων μηνυμάτων και τηλεπικοινωνιακή κάλυψη σε περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών και σεισμών, παροχή ιατρικής βοήθειας από ασυρμάτου, παροχή βοήθειας σε οδικά ατυχήματα, συμμετοχή στην ανεύρεση και διάσωση ατόμων κλπ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Την άμεση επέμβαση των Ο.Ε.Α. κατά τις μεγάλες πυρκαγιές των περιαστικών δασών της Αθήνας το 2009, όταν είχαν καταστραφεί τα τηλεφωνικά καλώδια τηλεχειρισμού του πομπού της Δασικής Υπηρεσίας στην Πεντέλη.
  • Την άμεση δραστηριοποίηση των Ο.Ε.Α. στους σεισμούς της Καλαμάτας το 1986. Τα μηχανήματά τους ήταν τα πρώτα και τα μόνα για τις επόμενες 48 ώρες που αποκατέστησαν τις επικοινωνίες των Αρχών της πόλης με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα.
  • Τη συνεχή συμμετοχή των Ο.Ε.Α. στη δασοπροστασία αλλά και στην κατάσβεση μεγάλων δασικών πυρκαγιών στην Πεντέλη, Διόνυσο, Βαρνάβα, Ωρωπό, Μαλακάσα, Εκάλη, Λαύριο, Ανάβυσσο, Kινέττα, Ηλιούπολη/Καρέα, Μάνδρα, Τερψιθέα, Οινόη, Φυλή, Θρακομακεδόνες, Κιούρκα, Καισαριανή, Ρόδο, Ζάκυνθο, Αγ. Σωτήρα, Ξυλόκαστρο και σε πάρα πολλές άλλες μικρότερης έκτασης πυρκαγιές.
  • Την αποτελεσματική βοήθεια μελών των Ο.Ε.Α. Βόλου και Θεσσαλονίκης στην ανεύρεση των συντριμμιών του μοιραίου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στην ΄Οθρυ το 1991.
  • Τη συμμετοχή τους στην ελληνική αποστολή της ελληνικής ομάδας διάσωσης μετά τον καταστρεπτικό σεισμό στο Ερζιντσάν της Τουρκίας, το Μάρτιο του 2010, μαζί με κλιμάκια του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), πυροσβεστών της ΕΜΑΚ και των ΕΚΑΒ.
  • Την αποστολή τους στο Αίγιο, που επλήγη από σεισμό, το Μάιο του 1995 για το συντονισμό του κλιμακίου του ΟΑΣΠ με το επιχειρησιακό κέντρο της Αθήνας και τη διακίνηση μηνυμάτων.
  • Ας δώσουμε την έννοια ορισμένων ορισμών όπως τους αποδίδετε από τον κανονισμό που αφορά τους Ραδιοερασιτέχνες και ας δούμε ορισμένα θέματα τα οποία αφορούν τον Ραδιοερασιτεχνισμός για την καλύτερη κατανόηση τους.

«ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ»: Είναι η μετάδοση, εκπομπή ή λήψη σημείων, σημάτων, γραπτού κειμένου, εικόνων, ήχων ή πληροφοριών κάθε είδους που πραγματοποιείται με ασύρματα ραδιοηλεκτρικά ή άλλα ηλεκτρομαγνητικά συστήματα.

«ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ»: Είναι υπηρεσία ραδιοεπικοινωνίας που έχει σαν σκοπό την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία, την τεχνολογική έρευνα και την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοήθειας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών που διεξάγεται από ραδιοερασιτέχνες, δηλαδή από πρόσωπα κατάλληλα εξουσιοδοτημένα που ασχολούνται με τη ραδιοηλεκτρική τεχνική αποκλειστικά για προσωπικό σκοπό χωρίς οικονομικό όφελος.

«ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ»: Είναι κάθε άτομο το οποίο διαθέτει άδεια που του δίνει τη δυνατότητα να διεξάγει νόμιμα την υπηρεσία ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ.

«ΠΤΥΧΙΟ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ»: Είναι το αποδεικτικό γνώσεων και ικανοτήτων που απονέμεται στον ραδιοερασιτέχνη έπειτα από την επιτυχή δοκιμασία του στις εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη.

«ΣΤΑΘΜΟΣ»: Είναι ένας η περισσότεροι πομποί η δέκτες ή συνδυασμός πομπών και δεκτών συμπεριλαμβανομένων κεραιών και πρόσθετων συσκευών σε ορισμένη θέση, που είναι αναγκαίοι για τη\r\n\r\nδιεξαγωγή συγκεκριμένης υπηρεσίας ραδιοεπικοινωνίας ( ή για την υπηρεσία ραδιοαστρονομίας ). Κάθε σταθμός χαρακτηρίζεται από το είδος της υπηρεσίας στην οποία συμμετέχει και από το αν λειτουργεί σε μόνιμη ή προσωρινή βάση.

Ραδιοερασιτεχνικός σταθμός χρησιμοποιείται:

  1. Από τον κάτοχο του αδειούχο ραδιοερασιτέχνη, ο οποίος και είναι υπεύθυνος για την λειτουργία του και για τη φύλαξη των συσκευών.
  2. Από κάθε άλλο αδειούχο ραδιοερασιτέχνη ( Έλληνα ή αλλοδαπό ) κάτω από την άμεση επίβλεψη του κατόχου του ραδιοσταθμού.

Εάν ο σταθμός χρησιμοποιείται από άλλο πρόσωπο, αυτό καταχωρείται απαραίτητα αυθημερόν στο ημερολόγιο του σταθμού για όλες τις εκπομπές που έγιναν από το πρόσωπο αυτό.

Οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί εκπέμπουν κατά την έναρξη και λήξη της εκπομπής τους το διακριτικό σήμα κλήσης τους. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής τους, εκπέμπουν κατά χρονικά διαστήματα ΟΧΙ μεγαλύτερα των δέκα (10) πρώτων λεπτών, το διακριτικό σήμα κλήσης τους. Ο σταθμός, η άδεια λειτουργίας Ραδιοερασιτεχνικού Σταθμού και το ημερολόγιο του σταθμού υπόκεινται σε έλεγχο.

Ο Ραδιοερασιτέχνης ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να τηρεί ημερολόγιο λειτουργίας του σταθμού βάσης ( Ηλεκτρονικό η σε έντυπη μορφή ) στο οποίο αναγράφονται:

  1. Η Ημερομηνία, η Ώρα και ο χρόνος διάρκειας κάθε ανταπόκρισης.
  2. Το διακριτικό κλήσεως του σταθμού με τον οποίο έγινε η ανταπόκριση.
  3. Η χρησιμοποιηθείσα ισχύς του πομπού.
  4. Η συχνότητα λειτουργίας
  5. Ο τύπος εκπομπής.
  6. Ο τόπος στον οποίο είναι εγκατεστημένος ο σταθμός με τον οποίο γίνεται η ανταπόκριση.
  7. Στοιχεία ποιότητας της πραγματοποιηθείσας ανταπόκρισης καθώς και κάθε άλλο στοιχείο κατά την κλίση του κατόχου του σταθμού.Ο κάτοχος της άδειας είναι υποχρεωμένος να υποβάλει αντίγραφο του ημερολογίου του ( ολόκληρο ή απόσπασμα ) καθώς και κάθε τεχνική πληροφορία για την σύνθεση του σταθμού του, στις αρμόδιες αρχές εάν και εφόσον του ζητηθεί.

Απαγορεύεται η κατά την ανταπόκριση χρήση ψευδών διακριτικών κλήσεως και η μετάδοση πάσης φύσεως ( ψευδών η ανεξακρίβωτων ) ειδήσεων.

Απαγορεύεται επίσης η μετάδοση εκφράσεων ή μηνυμάτων που αντίκειται στην δημόσια τάξη και προσβάλλουν την ευπρέπεια, το φύλο, τη φυλή, τις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Απαγορεύεται η λειτουργία ραδιοερασιτεχνικών πομπών εκτός των ζωνών ραδιοσυχνοτήτων που προβλέπεται για τους Έλληνες ραδιοερασιτέχνες με εξαίρεση τις περιπτώσεις των εκτάκτων αναγκών του άρθρου 17 το οποίο αναφέρει τα εξής:

  1. Σε περιπτώσεις υπολειτουργίας των δημοσίων τηλεπικοινωνιακών δικτύων λόγω εκτάκτου ανάγκης ( θεομηνίες, πλημμύρες, σεισμοί, πυρκαγιές κλπ ) οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί χρησιμοποιούνται για να παράσχουν επικοινωνιακή βοήθεια. Οι ανταποκρίσεις έκτακτης ανάγκης έχουν προτεραιότητα έναντι των λοιπών.
  2. Οι σταθμοί ραδιοερασιτέχνη που είναι ενταγμένοι σε κατάλογο ραδιοερασιτεχνικών σταθμών συστήματος ΠΣΕΑ χρησιμοποιούνται για την παροχή ραδιοεπικοινωνιακής συνδρομής από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες όπως η Αστυνομία, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμενικό Σώμα κλπ, στις ανωτέρω περιπτώσεις. Τους σταθμούς χειρίζονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΕΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ.

Όλοι οι αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες μπορούν να ενταχθούν στα Μητρώα Εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μετά από έγκριση της αίτησής τους, είτε σαν Ειδικευμένοι Εθελοντές Ραδιοερασιτέχνες είτε μέσω των ενταγμένων στα μητρώα Συλλόγων Ραδιοερασιτεχνών. Οι παραπάνω κατηγορίες εντάσσονται σύμφωνα με το αρθ. 14 του ν. 3013/2002 ( ΦΕΚ 102Α/1-5-2002 ) περί αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας.